Wednesday 6 June 2012

Owh Tiramisu....

Salam semua...malam td buat tiramisu utk kali ketiga...sblm2 ni mmg pernah  buat..tp masa tu tak terfikir nk interframe...hehehehhee...so far tiramisu yg aku buat ni ala2 versi melayu...member kat office si Evelyn tu yg jd tukang tester aku...hehehe...ni request from dialah...tekak melayu betul si Evelyn ni...huhuhuhu...utk Tiramisu ni aku guna biskut jejari or org panggil lady finger...jenama aku guna biasa2 jer..tak guna biscotti..mgkin kalau guna jenis tu lg sedap kut....^^,



ni creame cheese yg sudah siap..nmpak smooth jer kan...rasa pon mencongkam...tak terlalu sweet...sedang2 shj..



ni layer yg pertama....dh siap letak cocoa powder dh..maaf terlupa nk snap gambar biskut nye...^^



sebahagian yg dh siap tgal nk msukkn dlm fridge utk disejukkn a.k.a peram...hehehehhehe


atas meja aku lah...senang msuk dlm bekas kecik2 ni..mudah utk di mkn...dan di simpan..





nmpak tu...setelah beberapa jam didlm fridge...masa utk di ngap2...nyum2...nk cuba ke?...nnti sy bg resepinya yer...kalau rasa malas nk buat boleh juga kalau nk order dgn sy...(^^,)v


Resepi Tiramisu

Bhn2

Biskut jejari
250 creme cheese
1 cwn whipping creme
1/2 cwn gula castor
1 sudu perahan lemon (x letak pn boleh)
Serbuk Koko
Serbuk Nescafe/Kopi
1 cwn air panas

Cara2

1. Mula whisk creme cheese dgn gula sehingga sebati.bila dh kembang msukkn whipping creme..pukul smpai sebati.
2. Bancuh nescafe dgn air panas..ala2 mcm nk minum nescafe la..
3. Proses menyusun hehehehe...celup biskut kedlm air nescafe td & susun dlm loyang atau mcm bekas sy guna tu..ikut anda ler...huhuhu
4. Letak creme cheese td & taburkan serbuk koko secara berselang seli..& seterus2nya..guna kaedah yg sama..
5. Tutup bekas td kalau guna loyang tutup dgn plastik & sejukkn dlm fridge sekurang2 nya 4 or 5 jam...
6. Bila nk hidang tu boleh la deco ikut kesukaan anda smua...sy terus ngap je...hehehehe

Selamat mencuba (^^,)v


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...